Uncategorized

Oliebollen zijn niet alleen lekker tijdens Oud & Nieuw

Heerlijk, het eten van oliebollen tijdens de feestdagen is een echte Hollandse traditie. Het is bijna niet weg te denken bij de meeste mensen en is niet te ontbreken op een Oud en Nieuw feestje. Een echte traditie! Maar wist je dat je Oliebollen kopen ook het gehele jaar door kunt kopen? Het is namelijk ook leuk om te kopen voor bijvoorbeeld een kinderverjaardag of andere gelegenheid. Tegenwoordig zie je de oliebol ook terugkomen op kermissen, samen met andere lekkernijen zoals wafels, appelflappen en veel meer. In deze blog lees je meer over het receptuur van de oliebol en de reden waarom het eten van de oliebol een traditie is. 

Waarom is de oliebol een traditie?

Het eten van de oliebol is al een eeuwenoude traditie. Vroeger noemde men deze zoetige lekkernij geen oliebol, maar een oliekoek. Het eerste recept wat gevonden is uit de geschiedenis is een recept uit 1667. Dat is meer dan 350 jaar terug! Toch denkt men dat het recept veel ouder is, alleen daar zijn nog nooit recepten van gevonden. Maar waarom is de oliebol nu een traditie geworden zal je je wel afvragen? In de zeventiende en achttiende eeuw bestond er geen elektriciteit, wat betekende dat het tijdens de wintermaanden erg koud was. Zo kwamen de armen dan langs de deuren om een lied te zingen. Als beloning kregen zij een oliebol te eten. Deze ingrediënten waren in de wintermaanden veel beschikbaar. De oliebol vulde goed, wat voordelig was voor de armen. 

Hoe wordt de oliebol bereidt?

Het bereiden van oliebollen lijkt nog gemakkelijk, maar dat is het vaak niet! Een oliebol bevat weinig ingrediënten. De belangrijkste zijn melk, bloem, gist, basterdsuiker, een een en zout. Daarbij kan je de oliebollen nog vullen met rozijnen, krenten, appel of geen vulling toevoegen. Ga jij het zelf proberen? Het lekkerste blijft toch om de oliebollen vers af te halen bij de kraam. Wat is er nu lekkerder dan dat? 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *